Jak przygotować wegetariańskie sushi? Kulinarne wskazówki dla początkujących
4 min readSushi na ogół kojarzy się nam z surową rybą, otoczoną ryżem i wzbogaconą różnymi dodatkami, dzięki którym potrawa zyskuje nie tylko na smaku, ale również i na estetyce. W rzeczywistości jednak sushi mogą spożywać również wegetarianie, a nawet weganie. Co ważne, w tych wersjach danie to nie traci nic ze swojego charakteru, zachwycając nadal idealną kompozycją smakową i wyjątkowym aromatem. Dla tych, którzy nie wiedzą, jak przyrządzić wegetariańskie sushi, przygotowaliśmy kilka cennych inspiracji.
Jak przygotować ryż do sushi wegetariańskiego?
Ryż, poza rybą, to podstawowy składnik tradycyjnego sushi. To właśnie jego obecność budzi najwięcej wątpliwości wśród miłośników zdrowej diety i tych, którzy podjęli walkę ze zbędnymi kilogramami. Jednak, jak przeczytać można w artykule „Czy sushi jest zdrowe? Poznaj właściwości sushi i odkryj jego zdrowotny potencjał”, to właśnie ryż odpowiada w znacznej mierze za prozdrowotne właściwości potrawy. Jest on bowiem cennym źródłem błonnika, cynku, fosforu oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Przygotowując sushi samodzielnie, warto sięgnąć po ryż o grubych, owalnych ziarenkach, które należy przepłukać kilkakrotnie zimną wodą. Taki ryż do sushi zalewa się następnie zalewą z 2 łyżek cukru i octu oraz łyżeczki soli, przypadających na każde 250 g produktu. Do przygotowania sushi należy wykorzystać w pełni wystudzony ryż, który dzięki zalewie nabiera wyjątkowego smaku.
Sushi wegetariańskie – jakie składniki warto wykorzystać?
Do przygotowania wegetariańskiego sushi będzie potrzebne również kilka innych składników. To m.in. wodorosty nori oraz ostry sos wasabi, stanowiący kwintesencję smaku potrawy. O innych składnikach sushi można dowiedzieć się z artykułu „Jakie składniki są najważniejsze w sushi i dlaczego?”, którego autor wymienia również te, możliwe do wykorzystania w potrawie wegetariańskiej. Wśród nich na uwagę zasługują tzw. pickles. Pod tą nazwą kryją się kiszone warzywa, pokrojone w cienkie paski. Wykorzystywane są one w najpopularniejszych rodzajach rolek, jak np. futomaki i uromaki.
Przygotowując wegetariańskie sushi, nie należy też zapominać o świeżych warzywach i owocach. To nie tylko papryka, zielony groszek czy marchewka, ale również bardziej niekonwencjonalne rozwiązania, jak np. mango obsmażone w chili i przyprawach oraz pieczony batat.
W jaki sposób prawidłowo zwijać rolki?
Wiesz już, po jakie składniki sięgnąć, by przygotować wegetariańskie sushi. Teraz pora na nieco praktyki, związanej ze zwijaniem kolorowych rolek. Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, którą wykonasz jako pierwszą, tutaj sprawdzisz rodzaje sushi i dowiesz się nieco o najpopularniejszych dodatkach do potrawy. W przygotowaniu rolek pomoże z kolei bambusowa mata, dzięki której łączenie komponentów będzie znacznie łatwiejsze. Wybrane składniki sushi należy rozłożyć na ryżu, pamiętając przy tym, że rolki mocno wypełnione produktami będzie znacznie trudniej zwinąć. Aby wykonać pierwszą rolkę, należy złapać dolny koniec maty, rozpoczynając tym samym zwijanie. W jego trakcie sushi należy intensywnie uciskać, co sprawi, że pozostanie ono zwarte, a jego składniki nie wypadną na zewnątrz w trakcie krojenia.
Jak zrobić wegańskie sushi?
Wegańskie sushi nie odbiega w znaczący sposób od sushi wegetariańskiego. Składają się na niego podobne produkty, jak ryż, wodorosty nori oraz warzywa czy kiełki. Przygotowując taką potrawę, warto jednak pamiętać o zamiennikach śmietankowego serka, który wykorzystywany jest często jako składnik, spajający produkty w jedną całość. Taki serek można zastąpić m.in.:
- serkiem z nerkowców, będącym cennym źródłem minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B,
- wegańskim majonezem z pikantnym sosem sriracha, którego głównym składnikiem są ostre papryczki chili.
Dodatkiem do takiego sushi mogą być z kolei sos sojowy oraz wasabi. Można je bowiem z powodzeniem wykorzystywać zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i wegańskiej.
Czym udekorować wegetariańskie sushi?
Sushi słynie nie tylko w wyjątkowego smaku, ale również i z dbałości o każdy detal, składający się na ostateczny wygląd potrawy. W tym kontekście warto wspomnieć więc o dekoracji rolek, dzięki której zyskują one dodatkowe walory estetyczne. W przypadku wegetariańskich lub wegańskich rodzajów sushi, idealnie sprawdzi się wegański majonez, przygotowywany z mleka sojowego, musztardy, oleju roślinnego, octu, soli i pieprzu. Bezmięsne rolki można również posypać uprażonymi orzechami, które wpłyną pozytywnie nie tylko na estetykę potrawy, ale również na jej smak.