Jak wybrać wysokiej jakości wyroby piekarnicze?
3 min readWiele stron internetowych dotyczących odchudzania i diet zawraca uwagę, aby wybierać pieczywo ciemne, które jest zdrowsze, zawiera więcej składników mineralnych oraz witamin.
Ma to związek z rodzajami mąki, jaka jest użyta do pieczenia chleba, a im mąka jest ciemniejsza, tym jest uznawana za zdrowszą, ponieważ jest mniej oczyszczona. W tym przypadku mąka nie jest oddzielona od zarodka i okrywy, tak jak w przypadku mąki białej, którą wykorzystujemy do produkcji bułek, kiedy pozostaje samo bielmo do zmielenia. Dzieje się tak dlatego, że okrywa posiada błonnik, natomiast zarodek jest bogaty w składniki mineralne. W przypadku ziaren możemy znaleźć także witaminy z grupy B, żelazo, potas, miedź, oraz cynk. Ogólnie rzecz biorąc w przypadku pieczywa ciemnego możemy powiedzieć, że jest ono zdrowe w porównaniu do pieczywa jasnego, które zawiera duże ilości węglowodanów. Możemy oczywiście znaleźć na rynku bardzo różne rodzaje chleba, oczywiście podstawowy najczęściej spotykany chleb wykonywany jest z mąki pszennej, także z mąki żytniej, czasem są to różnego rodzaju domieszki.
Można także wyróżnić chleb razowy, jest to chleb który został wypieczony z mąki typ 2000, która została raz zmielona.
Dodatkowo możemy znaleźć także chleb graham z mąki typ 1850, czy też czasem także chleb z pełnego przemiału, gdzie wykorzystana została mąka typ 3000. Oczywiście tego rodzaju pieczywa nie zakupimy w zwykłej piekarni, jest ono dość ciężkie do zdobycia. Z pewnością pieczywa wysokiej jakości powinniśmy poszukiwać w większych miastach, gdzie znajdziemy więcej piekarni. Często są to miejsca, w których wypiek chleba odbywa się od kilkuset lat, przechodzą z pokolenia na pokolenie, i bardzo ważny oczywiście w tym przypadku jest przepis. Dzięki odpowiedniej recepturze chleb przez setki lat zostaje tak samo dobry jaki kiedyś. Dobrym pomysłem z pewnością będzie stara Piekarnia Kraków, jest miastem gdzie znajdziemy piekarnie z długoletnią historią. Warto zwrócić uwagę, że wiele piekarni nadal korzysta z pieców opalanych drewnem, nie bez przyczyny, tego rodzaju ciepło może być nieco inne niż wytwarzane przez nowoczesne gazowe piece. Z pewnością dobrym pomysłem, jest znalezienie starej piekarni z tradycjami, kiedy będziemy chcieli zakupić i spróbować wyrobów najwyższej jakości.